Manga overlevede Boko Harams halshug

Boko Haram dræbte Mangas far med et hug i halsen, men da det blev Mangas tur, var snittet ikke dybt nok til at dræbe ham. Efter en operation og en måneds indlæggelse, var han frisk igen. I dag betragter Manga sine ar som et tegn på Guds nåde.

Det var en fredelig aften som enhver anden. Manga sad i stuen sammen med sine søskende og så en film, mens deres forældre opholdt sig udenfor for at nyde aftenluftens kølighed. Med ét lød der skud fra mange retninger, og der lød et brag på porten til det indhegnede område omkring huset.

”Jeg sprang hurtigt op for at se, hvem det var. En gruppe bevæbnede Boko Haram-mænd myldrede ind på grunden, nogle med tildækkede ansigter, og jeg blev meget bange,” fortæller Manga.

”Min far rejste sig for at se, hvad der skete. Da vi hørte ham råbe, gik vi ud af huset og så, at han var blevet tvunget til at knæle foran mændene. ’Fornægt Kristus eller dø!’, råbte de, men han svarede, at han aldrig ville fornægte Kristus.”

Så blev det Mangas tur

Derefter tog mændene Mangas far med ind i huset, gav ham bind for øjnene og efter at have råbt ’Allahu Akbar’, halshuggede de ham.

”Jeg så min far ligge død på gulvet. Min mor blev ved med at råbe og skrige om nåde, men til ingen nytte. Jeg blev grebet af panik og kunne næsten allerede mærke stålet fra deres knive på min nakke, mens jeg forestillede mig, hvor smertefuldt det ville føles, hvis jeg fik skåret halsen over.”

Lederen for mændene pegede nu på Manga og to af hans brødre og sagde, at de skulle komme frem. Herefter fik de besked på at fornægte Kristus eller dø – men ligesom deres far nægtede også de at efterkomme beskeden.

”Derefter gav de mig bind for øjnene og fik mig ned at ligge på jorden. Inde i mig selv råbte jeg til Gud og bad om nåde, men pludselig kunne jeg mærke den kolde knivsæg på min nakke – og så snittede de mig, hvorefter jeg mistede bevidstheden.”

Lægerne: De klarer den ikke

Efterfølgende blev den ene af Mangas to brødre udsat for samme behandling, mens Boko Haram-krigerne skånede den tredje bror efter en kort diskussion om, hvorvidt han var for ung til at blive slagtet. Endelig forlod de stedet, mens de blev ved med at skyde for at skræmme folk.

Utroligt nok levede Manga og hans bror stadig, så Mangas mor løb efter hjælp, men kunne ikke finde nogen. Alle var flygtet for at komme i sikkerhed, men efter en halv times tid var der nogle venner, som forbarmede sig og kørte de to unge mænd på hospitalet.

”På hospitalet kunne jeg høre lægerne sige, at vi ikke ville klare det, men de ville gøre, hvad de kunne,” fortæller Manga. ”Indvendig blev jeg ved med at citere salme 23 samt dette lille citat fra Bibelen: ’Jeg skal ikke dø, men leve og fortælle om Herrens gerninger’” (Salmernes Bog 118:17, red.).

Et tegn på Guds nåde

Operationen blev dog overraskende vellykket, og genoptræningen gik hurtigt, selv om Manga og hans bror fik nogle dybe ar i nakken, hvor Boko Haram-knivene havde skåret gennem hud, blodårer, sener og knogler. Lægen, som havde opereret dem, var muslim, men blev ved med at takke Gud for de unge mænds tro samt for den hurtige bedring. Efter en måned blev de udskrevet fra hospitalet. 

”Det var ikke længere sikkert for os at bo i vores hus, og derfor flyttede hele vores familie til en anden by. Det nye sted var jeg til at begynde med meget frygtsom og genert, for overalt hvor min bror og jeg kom, kiggede folk på vores nakker og stillede spørgsmål. Derfor gik vi som regel med højhalsede trøjer,” forklarer Manga.

”Men på et tidspunkt gik det op for mig, at mine ar i virkeligheden fortæller om, hvor stor Gud er. Jeg er kun i live i dag på grund af hans nåde, og jeg er så glad for denne anden chance i livet, som jeg har fået,” fastslår han.

Bed for Manga

  • Bed for Manga og hans familie.

  • Bed om, at deres historie for mange må være det vidnesbyrd om Guds nåde og storhed, som Manga ønsker, den skal være.

Artiklen er også udgivet i vores blad i februar 2022. Læs hele bladet her. Du kan også læse mere om World Watch List her.


Se Manga og hans familie fortælle deres historie