Antallet af lokale troende med muslimsk baggrund skønnes at være færre end 100 personer.
Kristne oplever forfølgelse inden for alle områder af samfundet. Regeringen, lokalsamfundet og endda den nære familie kan være farlige for de kristne - især for dem, der er konverteret fra islam til kristendom.
Ingen anden religion end islam anses for at være en acceptabel trosretning, og sharia-loven foreskriver en bred vifte af regler for privat-, familie- og samfundslivet. Samfundslivet i Qatar er dikteret af konservative islamiske normer, som bliver håndhævet af almindelige borgere og af regeringen. Statsreligionen er en stærk konservativ wahhabisme.
Der er to grupper af kristne i Qatar, og de er meget forskellige fra hinanden. Den største gruppe er udlændingesamfund bestående af kristne migrantarbejdere. Regeringen tillader dem kun at samles offentligt på et specielt udpeget sted udenfor hovedstaden Doha.
Mission blandt muslimer er strengt forbudt og kan for migrantarbejdere føre til retsforfølgelse og udvisning af landet. Mange af disse migrantarbejdere lever og arbejder under dårlige forhold, og samtidig gør deres kristne tro dem endnu mere sårbare. På trods af deres levevilkår vokser disse kristne samfund.
Den anden gruppe består af kristne, der er konverteret fra islam. Både indfødte konvertitter og konvertitter med migrantbaggrund møder forfølgelse. Mange af de indfødte konvertitter er blevet omvendt i udlandet. De presses af både familiemedlemmer og lokalsamfundet til at afsværge sig deres kristne tro.
Konvertitter med migrantbaggrund bliver i høj grad presset og kontrolleret af deres sociale miljø i de arbejdslejre, de bor i. Selv deres arbejdsgivere kan være en kilde til forfølgelse. Både konverterede indfødte og indvandrere udsættes for diskrimination, chikane, politiovervågning og mange forskellige former for intimidering fra grupper, der tager loven i egen hånd. Desuden er omvendelse (væk fra islam) ikke officielt anerkendt og vil sandsynligvis føre til juridiske problemer i forbindelse med personlig status og ejendomsspørgsmål.
På trods af dette rapporteres der kun sjældent om kristne, der bliver dræbt, fængslet eller skadet på grund deres tro.
World Watch Monitor rapporterede i februar 2017 om de hårde betingelser, kristne migrantarbejdere i Qatar lever under. I 2022 ønsker Qatar at være vært for fodboldverdensmesterskaberne. Landet synes fast besluttet på at gøre et godt indtryk - at ligne et moderne, glamourøst, vellykket land, der byder alle dem velkomne, der er villige til at bruge penge og fornøje sig. Dette kan dog ikke skjule den anden side af Qatar - et dybt intolerant land overfor ikke-muslimer med et dybt skel mellem de ekstremt rige qatariske statsborgere og de hundredtusindvis af ofte udnyttede arbejdere, hovedsagelig fra asiatiske lande.
Rapporteringsperiode: 1. november 2016 – 31. oktober 2017
Leder: Emir Hamad bin Khalifa Al-Thani
Befolkning: 2,3 mio.
Kristne: ca. 211.000
Hovedreligion: Islam
Regeringsform: Traditionelt emirat
Placering: 27
Sidste år: 20
Score: 63/100
Sidste år: 66/100