På flugt fra Taleban

Illustrationsbillede

Zabi* er kristen og flygtede, da Taleban tog magten i Afghanistan. Hun er dog stadig i fare og ved ikke, hvad fremtiden bringer. Open Doors’ partnere i regionen erkender, at situationen er vanskelig, men de står klar til at hjælpe endnu flere hemmelige kristne som Zabi.

Da Taleban tog magten i Afghanistan i august 2021, vidste Zabi, at hun fra da af ville være jaget vildt. Hun er en ung og veluddannet kvinde, som aktivt kæmper for menneskerettigheder – alt sammen rigeligt til at gøre hende til et mål for Taleban. Dertil kommer, at Taleban kender hendes hemmelighed: at hun og hendes familie er kristne.

”For nogle år siden kom Taleban og hentede min far. De torturerede ham i flere måneder, inden de til sidst slog ham ihjel. Et par måneder senere forsvandt min bror også. Vi har ikke hørt fra ham siden," fortæller hun.

Hvad kommer der til at ske med mig?

Selv om Zabi har arbejdet for flere internationale organisationer, lykkedes det hende ikke at slippe ud af landet sammen med dem. Derfor fandt hun selv en måde at flygte på, og i dag befinder hun sig sammen med sin mor i et andet land i regionen. Hun er dog ikke uden for fare af den grund.

"Vores situation er desperat. Jeg har penge på min bankkonto, men kan ikke få adgang til dem herfra, og vores midlertidige visum udløber snart. Hvad kommer der til at ske med mig? Jeg beder om, at jeg kan forlade dette land og tage til et mere sikkert sted, men jeg bliver måske nødt til at skjule mig. Ellers risikerer jeg at blive deporteret til Afghanistan, hvor jeg står i fare for at blive slået ihjel.”

Chokerende hastig forværring

Open Doors’ partnere hjælper lige nu Zabi og hendes mor med mad og husly samt opmuntring, fællesskab og bøn. De to kvinder er hårdt ramte og har delvis mistet modet.

"Zabi og hendes mor er taknemlige for støtten, men de er samtidig i chok over det, der skete, og Zabi har svært ved at udtrykke, hvordan hun har det,” lyder det fra Open Doors’ partnere, som er chokerede over den hastighed, som ​​forværringen af situationen i Afghanistan finder sted med.

”Vi er rystede over, at kirken på så kort tid er blevet sårbar over for ekstrem forfølgelse. Vores arbejde foregår i det skjulte, så vi kan ikke give detaljer om, hvordan det kunne lade sig gøre, men vi var heldigvis klar, da Taleban kom rullende ind i Kabul. Derfor har vi været i stand til at bevare kontakten til hemmelige kristne og give dem opmuntring og nødhjælp,” forklarer de og fortsætter:

”Situationen er ustabil, grænser og lejre forbliver lukkede. Kirken er lille og spredt. Mange gemmer sig. Men vi fortsætter med at gøre alt, hvad vi kan, for at støtte hemmelige kristne, og vi er klar at udvide vores indsats, efterhånden som mulighederne opstår.”

*navnet er ændret af sikkerhedsmæssige årsager


Bed for Afghanistan

  • Bed om styrke til kristne, der føler sig kaldede til at være ’salt og lys’ i Afghanistan. Bed om, at Gud vil åbne nye døre.

  • Bed for Open Doors’ partnere, som hjælper kristne afghanere, der er flygtet ud af landet. Bed om, at uddelingen af frugt, kød, ris, varmt tøj og hygiejnesæt med mere forløber glat.

  • Bed Gud forhindre ekstremistiske angreb rettet mod kristne.

Hjælp afghanske kristne

  • For 300 kroner kan fem afghanske kristne få en bibel hver.

  • For 350 kroner kan en afghansk flygtningefamilie få en måneds forbrug af mad, medicin og tøj.

  • For 650 kroner kan 20 hemmelige kristne modtage bibelundervisning.


Artiklen er også udgivet i vores blad i februar 2022. Læs hele bladet her. Du kan også læse mere om World Watch List her.