Fremtiden for Ukraines kristne er usikker

Da Rusland gik ind i Ukraine den 24. februar, var det ikke et angreb mod de kristne i Ukraine, men fremtiden for Ukraines kristne er lige så usikker som for resten af befolkningen.

Mens kristne i hele verden beder for et positivt udfald af krigen i Ukraine, kan de kristne kigge mod Krimhalvøen, hvis de vil have et indblik i, hvordan fremtiden kan se ud, hvis Putin tager magten i hele landet.

Ifølge nyhedsmediet Forum18 fik 23 protestantiske kirker på Krimhalvøen bøder for at udøve deres tro i 2021. Derudover har der været en række retssager efter ’anti-missioneringsloven,’ som Rusland har indført efter annekteringen af Krim i 2014.

I nogle af retssagerne er kristne og præster blevet idømt bøder, fordi de har deltaget i gudstjenester. Andre kristne er blevet dømt for at uddele flyers til ikke-kristne eller for at tale med andre om deres tro.

Kristne i Luhansk og Donetsk har det heller ikke nemt. Det er de to republikker i det østlige Ukraine, som Ruslands præsident Putin har anerkendt som selvstændige republikker.

”Rusland har ikke annekteret Luhansk og Donetsk, og derfor gælder den russiske anti-missioneringsloven ikke her, men myndighederne i de to republikker har indført deres egen lovgivning. Det seneste år har givet indikationer på, at denne lovgivning går længere for at begrænse nogle kirkeretninger end den russiske lovgivning,” fortæller Rolf Zeegers, analytiker i Open Doors.

Et andet Rusland

Zeegers siger, som mange andre analytikere, at Rusland og Putin arbejder for at genvinde noget af det, de tabte, da Sovjetunionen faldt i 1991. Målet er dog ikke at genskabe USSR, som det så ud før kollapset.

”Vi kommer ikke til at se et Rusland som USSR med en ateistisk ideologi, hvor alle kristne blev forfulgt,” siger Rolf Zeegers. ”Regimet i Rusland er nationalistisk og forsøger at genvinde den magt, som blev ødelagt i 1991. Samtidig har Putin en tæt relation til den russisk-ortodokse kirke på samme måde, som vi så i zar-tiden.”

På trods af samarbejdet med den russisk-ortodokse kirke, bliver minoriteter og modstandere stadig undertrykt i Rusland og det annekterede Krim. Det gælder også de kristne, som ikke er en del af den russisk-ortodokse kirke.

Hverken Rusland eller Ukraine er på Open Doors’ World Watch List, men vi følger situationen i Ukraine i den kommende tid.

Bed for Ukraine

  • Bed om, at der må blive fred

  • Bed for de ukrainere, som er på flugt

  • Bed om, at Gud må give visdom til ledere i både Ukraine og Rusland.