Uroligheder og ny lovgivning i Kasakhstan bekymrer kristne

De seneste uger har uroligheder præget hverdagen i Kasakhstan. Voldelige demonstrationer og en ny religionslov bekymrer de kristne.

Mange kasakhere er blevet dræbt og næsten 8000 personer er blevet tilbageholdt efter demonstrationer mod stigende brændstofpriser. Da militæret greb ind imod demonstrationerne, udviklede det sig voldeligt.

I et åbent brev til nationen har religiøse ledere opfordret til ro og enhed.

”Vi kan lære af historien og begivenheder i flere lande de seneste år, hvor interne krige har ødelagt det politiske system, og det kan lede til økonomisk kollaps,” bliver lederen af den russisk ortodokse kirke i Kasakhstan citeret i nyhedsmediet La Croix.

De kristne i Kasakhstan forsøger at holde hverdagen og kirkerne kørende, men meget er forandret.

”Alt lige nu er usikkert. Alle butikker er lukkede. Der er lange køer for bare at få brød, og man må højest købe ét brød ad gangen. Jeg hørte om en mor til fem, som blev nægtet et ekstra brød til familien. Militæret er på gaden, og butikker og hjem bliver røvet. Det her er en krig. Som kristne rejser vi ikke rundt, og vi holder os i ro. Vi beder for vores land, som virkelig har brug for Guds kærlighed,” fortæller en kasakhisk kirkeleder.

Ny lovgivning

Den 9. januar trådte en ny religionslov i kraft i Kasakhstan, som lægger yderligere pres på kirkerne.

Loven kræver, at kirker søger tilladelse til at holde arrangementer udenfor deres kirkebygninger. Ansøgningen skal indeholde mange detaljer om arrangementet, blandt andet antallet af deltagere, hvordan deltagerne kommer til arrangementet, og om der skal bruges teknologi som for eksempel højtalere.

Som udgangspunkt får den nye lov ikke konsekvenser for kirkernes almindelige gudstjenester og aktiviteter. Alligevel er der bekymring blandt kasakhiske kristne, fordi det lokale politi ikke altid forstår lovgivningen. Derfor er der risiko for, at politiet også vil håndhæve den nye lov overfor kirker, som holder til i lejede lokaler, selvom de ikke er omfattet af loven. Især mange protestantiske kirker mødes i lejede lokaler.

Kasakhstan er nr. 47 på World Watch List 2022. Læs mere om landet her.

Bed for Kasakhstan

  • Bed om, at de kristne må stå stærkt i denne usikre periode

  • Bed for militæret og landets ledere, som møder massiv modstand i befolkningen

  • Bed om, at der ikke må komme yderligere lovgivning, som begrænser kirkerne