Cubas kristne mærker øget pres

Cuba er tilbage på World Watch List efter 10 år udenfor top-50. Presset på de kristne er taget til de seneste år, og det har nu givet Cuba en 37. plads på listen over de lande, hvor det er farligst at være kristen.

”Det diktatoriske regime har øget deres pres på kristne ledere og aktivister, som er modstandere af de kommunistiske principper. Særligt efter de store demonstrationer i juli 2021 er presset blevet stort,” fortæller en af Open Doors’ World Watch List researchere.

Under demonstrationerne arresterede Cubas myndigheder mere end 1000 demonstranter. Én af dem var præsten Yéremi Blanco, som leder en baptistkirke i Matanzas i det nordlige Cuba.

”På grund af min anholdelse og den efterforskning der foregår, er overvågning af både mig og min kirke blevet mere intens,” har Yéremi Blanco fortalt til det spanske medie Protestante Digital. Han ved, at han nok slipper for at komme i fængsel igen, men han ved også, at myndighederne holder øje med ham.

Yéremi Blanco deltog i en fredelig demonstration imod regeringen i juli 2021. Han blev anklaget for at forstyrre den offentlige orden og for oprør. Efter 14 dage i arresten blev han løsladt til husarrest. I september fik han at vide, at regeringen ikke ville føre en retssag imod ham, men at han i stedet fik en bøde på 800 pesos (ca. 220 kr.).

Kirkerne i Cuba er vant til restriktioner. Der er ikke givet tilladelse til at åbne en ny kirke siden 1959, hvor kommunistpartiet fik magten. Derfor mødes mange kirker ulovligt. Gennem historien har kirkerne holdt sig ude af politiske konflikter, men det seneste års forværring af økonomien og myndighedernes brud på menneskerettighederne har fået præster og kristne til at deltage i demonstrationer og protester.

Det er blandt andet det politiske engagement, der har fået myndighederne til at øge overvågningen af kirkerne.

Bed for Cuba

  • Bed om visdom til de kirker og præster, som er under øget overvågning.

  • Bed om, at de kristne må opleve enhed på trods af forskelligheder.

  • Bed for dem, der stadig er fængslet efter demonstrationerne i juli.