Afghanske flygtninge under pres

Tusindvis af afghanere lever som flygtninge i Afghanistans nabolande. Blandt flygtningene er kristne, som langt fra er i sikkerhed, selvom de umiddelbart har undgået Talebans vold. Én af de kristne er Jamal*. Han har delt en oplevelse fra hverdagen med en af Open Doors’ partnere.

”Min søster bor et andet sted i flygtningelejren. Jeg var på vej hen til hende med et tæppe, da jeg blev stoppet af en gruppe mænd. De trak mig ind i en gyde og sagde: ’Her dræbte vi to kristne for to år siden. Vi kan vise dig præcis, hvor deres lig ligger og rådner. Vil du ende det samme sted?’” forklarer Jamal.

Mændene er flygtninge ligesom Jamal. De bliver betalt af regeringen i det land, de er flygtet til, for at give oplysninger om andre flygtninge. Da Jamal havde set stedet, hvor to kristne blev dræbt, fik han at vide, at hvis han ikke tog del i muslimernes bøn, ville det få konsekvenser for hele hans familie.

Deportationer

Truslen mod afghanske flygtninge kommer ikke længere kun fra flygtningelejrene. Open Doors’ lokale partnere får i flygtningelejrene at vide , at et stigende antal mænd bliver deporteret til Afghanistan uden forklaring. Under Talebans styre idømmes kristne konvertitter dødsstraf. Derfor er det forbundet med stor risiko for kristne at blive sendt tilbage til Afghanistan, fordi langt de fleste har muslimsk baggrund.

Risikoen for at blive sendt tilbage til Afghanistan betyder, at flygtninge så vidt muligt ikke bevæger sig ud. Det giver dem meget begrænsede muligheder for at finde et job og forsørge deres familie.

Open Doors hjælper flygtninge

Gennem partnere i de centralasiatiske lande, der grænser op til Afghanistan, hjælper Open Doors 7000 afghanske flygtninge hver uge. Vi leverer blandt andet mad, tæpper, medicin, tøj og bleer. Derudover er vores partnere involveret i etableringen af tre brønde, som kommer både flygtninge og lokale til gode.

Open Doors’ partnere hjælper både med at opfylde fysiske og psykiske behov. Der er mange børn og unge blandt de afghanske flygtninge. De kæmper med mentale problemer, fordi deres fremtid er usikker, og de har svært ved at finde meningen med livet. Derfor har vores partnere startet en fodboldklub og en volleyballklub for flygtningebørn. Her får de et fællesskab at være en del af. Samtidig giver det vores partnere en relation til både de unge og deres forældre. De relationer giver vores partnere mulighed for at dele evangeliet med mennesker, som aldrig har hørt det.  

*Navnet er ændret af sikkerhedsmæssige årsager

Bed for Afghanistan og afghanske flygtninge

Bed om, at de kristne ikke må fyldes af angst, men må mærke Guds nærvær.

Bed om, at vores partnere må have visdom til at fordele hjælpen, hvor den bliver til størst gavn.

Bed om, at mennesker må opleve Guds kærlighed gennem arbejdet blandt afghanske flygtninge.