Volden er aftaget i Afghanistan, men …

Afghanistan har foretaget et markant dyk på årets World Watch List. Forholdene for kristne er dog fortsat horrible – det nye er, at der ikke er registreret nogle tilfælde af vold rettet specifikt mod kristne. 

Sjældent har en placering ’snydt’ så meget på Open Doors’ World Watch List som Afghanistans placering i år. Landet ligger nummer ni, og den samlede score for forfølgelse er 84 (ud af maksimalt 100). Sidste års score var på 98.  

Det, som er den helst store forskel i forhold til sidste år, hvor landet lå nummer et på listen, er, at der det seneste år ikke er registreret nogen tilfælde af vold specifikt rettet mod kristne. 

Da Taleban tog magten over landet i august 2021, udførte de, hvad man kunne kalde en religiøs udrensning, hvor de gik målrettet efter kristne ud fra en liste med navne, som var blevet lækket. De gik helt bogstaveligt fra dør til dør for at få fat i landets kristne. 

”Flere hundrede kristne blev dræbt i den aktion”, fortæller Hana*, en af Open Doors’ partnere i området. 

Dybere under jorden 

Efter den indledende, systematiske drabsbølge og udrensning, som Taleban foretog, har tingene dog stabiliseret sig i den forstand, at en hverdag har indfundet sig, hvor de kristne, som er tilbage i landet, ikke er kendte af Taleban.  

Derudover har Taleban rettet deres opmærksomhed mod andre ting. I Talebans forståelse er der ikke længere nogen kristne tilbage i landet, og de har koncentreret sig om at konsolidere deres magt. Det betyder, at i de tilfælde, hvor kristne har været udsat for vold eller drab, har der ikke været konkrete beviser for, at årsagen var deres kristne tro og ikke, at de eksempelvis tilhørte en etnisk minoritet eller havde arbejdet for den tidligere regering. 

Man har med andre ord ikke med sikkerhed kunnet fastslå, at kristen tro har været årsag til volden – og derfor er voldsscoren på dette års liste lavere end, den har været de seneste syv år. 

Hvem skal fortælle afghanerne om Jesus? 

Det betyder dog på ingen måde, at livet som kristen er blevet tåleligt i Afghanistan. Landet ligger stadig højt på World Watch List, og det er umuligt at leve åbent som kristen. Alle huskirker lukkede, da tusinder af kristne flygtede ud af landet, og de kristne, som fortsat er i landet, er gået endnu dybere under jorden, end de var før.  

Selv om Taleban erklærede, at de ville være moderate i forhold til vilkårene for blandt andre kvinder og religiøse minoriteter, er virkeligheden indtil videre en anden. 

”Forholdene er snarere blevet værre, end de var før,” siger Hana. ”Folk har helt mistet tilliden til Taleban, og tingene er meget usikre. De kirkeledere, som stadig er i landet, har gjort op med sig selv, at de er klar til at dø for deres tro. De holder fast i det håb, de har i Jesus.” 

”Mange kristne bevæger sig rundt uden at have et fast opholdssted, fordi de er bange for at blive opdaget. Men de ønsker ikke at forlade landet, fordi de føler en forpligtelse over for deres landsmænd. Hvis de rejser, hvem skal så fortælle afghanerne om lyset i Jesus Kristus?” 

Bed for Afghanistan

  • Bed Gud beskytte og opmuntre landets kristne. 

  • Bed om, at afghanere møder Jesus i drømme, og at Jesus vil føre dem til kristne, som kan vejlede og undervise dem. 

  • Bed om visdom og sikkerhed til Open Doors’ partnere, når de bevæger sig rundt i et minefelt af farlige situationer i forsøget på at række ud til landets kristne. 

Artiklen er også udgivet i vores blad i januar 2023. Læs hele bladet her.

Læs mere om World Watch List 2023.